Tips og råd

Flaskemating

flaskemating_babyDu har akkurat fått din lille baby i armene. Sykepleieren legger henne til brystet ditt. Det føles fint og naturlig. I Norge velger heldigvis de fleste kvinner å amme, men ikke alle får det til. Jeg ble anbefalt å gi min eldste datter morsmelkerstatning (MME) i tillegg til at jeg ammet henne fordi hun ikke la på seg nok. Det resulterte i at hun fikk sugeforvirring og foretrakk flasken fremfor pupp.

Det er en fortvilet situasjon å være i. Jeg har lært å stole mer på meg selv som mamma og ammet min neste baby helt uten problemer. Nå føler jeg meg trygg på at jentene mine er sunne og friske selv om de ikke følger alle kurver etter punkt og prikke.

Med en gang du begynner å gi MME kan du også risikere at du ikke produserer nok melk til babyen. Dersom amming av en eller annen grunn er vanskelig bør du derfor prøve å pumpe i steden for å bruke MME. Pumping har den positive bieffekten at du også får opp melkeproduksjonen og har mer melk til barnet når ammingen går lettere.

Hvis du vil amme, men ikke får det til, bør du ta kontakt med Ammehjelpen. I Norge anbefales morsmelk eller morsmelkerstatning til babyer de fire (helst seks) første månedene. Dersom du klarer å pumpe brystmelk kan du også gi det på flaske og supplere med morsmelkerstatning. Vær oppmerksom på at mange babyer kan få sugeforvirring ved å begynne med flaske. Vurder derfor nøye før du begynner med det og vær forberedt på at babyen kanskje ikke vil ha pupp mer. Kontakt Ammehjelpen eller helsestasjon før du begynner med flaskemating dersom du lurer på mer rundt sugeforvirring. Du kan også prøve å koppmate babyen eller mate med sprøyte for å unngå bruk av flaske. Søk på nettet for å finne instruksjonsvideoer. Selv synes jeg sprøyte er enklest. Du får kjøpt sprøyter med 20-30 ml på apoteket. De kan kokes og gjenbrukes et par ganger.

Jeg har ikke klart å finne mange veiledere for flaskemating. Her er derfor noen praktiske tips.

Hva finnes?

Den vanligste er NAN fra Nestle. Den finnes i pulverform og i ferdigblandet melk på boks. Den finnes også for ulike alderstrinn. I dagligvarebutikker med bredt utvalg finnes også økologiske Hipp. Drar du til Sverige, kan du finne en variant fra Semper. I helsekost finnes også økologiske blandinger fra Holle og blandinger som ikke er basert på melk for barn med melkeallergi, den skal kun brukes i samråd med lege.

Hvor mye?

Det er ingen fasit på hvor mye morsmelkerstatning (MME) en baby trenger. På baksiden av boksene med NAN-pulver står det en veiledende tabell, men den trenger ikke å følges. Det viktigste er å lytte til barnets signaler for når det er sultent og la det drikke til det er mett og mister interesse for flasken. De fleste babyer trenger mat med omtrent tre timers mellomrom, men noen trenger mat oftere. Se barnet an og følg hennes rytme. Den eneste måten å sjekke om babyen får i seg nok mat er å veie på helsestasjonen. De aller fleste helsestasjoner er åpne for veiing uten at du trenger å avtale time. Hvis du er bekymret kan du ha en fast tid hver uke der du veier barnet for å se progresjonen. Dersom barnet er i god form og ser ut til å legge greit på seg holder det å møte til rutinekontrollene.

Hvordan gi MME?

Følg alltid bruksanvisningen på pakken. Det er vanlig å blande en måleskje (følger med pakken) per 30 ml vann.  Det er viktig med god håndhygiene og at flasker og utstyr blir sterilisert etter hver bruk. En sterilisator for mikroovn kan være en god investering. De første månedene koker mange vannet de blander med pulveret. Etter introduksjon av fast føde (4-6 mnd) trenger du ikke lenger koke vannet i Norge. Et fint alternativ hvis du er på reise er å kjøpe de små ferdigblandede boksene. Noen barn godtar å drikke dem i romtemperatur, mens andre barn liker best at du varmer melken litt i vannbad først. Hvis vil bruke pulver også når du er i farta kan du ta med kokt vann på termos. Etter en stund vil dette vannet ha en grei temperatur for å blandes med pulveret, men sjekk alltid temperaturen før du gir det til babyen!

Flasker

Det finnes et hav av ulike flasker og noen av merkene er ganske dyre. Du trenger seks-åtte flasker hvis du skal slippe å sterilisere flere ganger i døgnet. De minste babyene er mer kresne til utformingen av flasketuten. Kjøp gjerne en tut som ikke er for hard og ikke trill rund. Noen flasker har latex-tut som er veldig myk og god for de minste. NUK-flaskene kan fås med både silikon og latex og har en fin ergonomisk utforming.

Andre tips

Lær din baby å kjenne. Noen babyer har preferanse på flasketuter, temperatur på melken, merket, pulver vs. ferdigblandet eller lys og lyder. Prøv deg litt frem og prøv å gjøre matestunden til en fin kosestund selv om babyen ikke får pupp. Fordelen med flaskemating er at babyen også kan få et tettere forhold til far eller besteforeldre som kan gi flaske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s