Kake

Ostekake med bringebær og lakris

ostekake med bringebær og lakrisNydelig ostekake med luftig bringebærkrem og et tynt lag deilig lakrisgelé.

12 Digestive-kjeks
100 g Bremykt

400 g kremost
2,5 dl sukker
300 g bringebær
2 dl kremfløte
2 ts vaniljesukker
5 gelatinblader
Rød konditorfarge (valgfritt)

1,5 dl vann
4 ts (20 ml) lakrispulver
1/2 ts salt
1/2 dl sukker
2 gelatinblader
Svart konditorfarge

Knus kjeksene for hånd eller i en blender (jeg liker at de ikke finknuses, men har litt grove biter). Smelt Bremykt og rør det sammen med knuste kjeks. Sett en 24 eller 26 cm bakering på et kakefat og trykk kjeksblandingen ut i den. Sett i kjøleskapet til bunnen har stivnet.

Ha bringebær og sukker i en kjele. Gi det et raskt oppkok. Legg fem gelatinblader i en skål med kaldt vann. Sil bærene og press mest mulig saft ut av dem. Klem vannet ut av gelatinbladene og rør dem inn i den varme bringebærsaften til de er helt oppløst. Rør osten gradvis inn i saften. Pisk kremfløte og vaniljesukker til myke topper. Vend kremen forsiktig inn i bringebærosten med en slikkepott. Ha i et par dråper konditorfarge hvis du ønsker en kraftigere farge. Hell ostekremen over bunnen. La kaken stå et par timer, gjerne over natten.

Legg to gelatinblader i en skål med kaldt vann. Bland vann, lakrispulver, sukker og salt i en liten gryte. Gi det er raskt oppkok. Ta kjelen av platen, klem vannet ut av gelatinbladene og rør dem ut i det varme lakrisvannet til de er helt oppløst. Ha i litt svart konditorfarge hvis du vil ha en ekstra fin lakrisfarget gelé. La blandingen avkjøles litt i romtemperatur før du heller den forsiktig over kaken. Unngå å helle med hard stråle rett på kaken, da kan ostekremen prekke. La det stå kaldt et par timer før servering.

ostekake_bringebar_lakris_2Variasjoner:

  • Bytt ut lakrisgeleen med bringebærgelé eller sløyf det øverste gelélaget.
  • Pynt med smågodt eller lag en tøff sjørøverkake pyntet med sjørøverflagg og gullmynter.

Tips:

  • Jeg bruker Bremykt i stedet for smør i kakebunnen, da får du en kakebunn som er lettere å kutte i fine stykker.
  • Lakrispulver finnes på Ultra og andre større butikker, samt flere nettbutikker. Jeg har brukt Fine Liquorice Powder fra Johan Bülow.
  • Du kan bruke en vanlig springform som du setter rett på kakefatet, men da får du ikke samme glatte overflate, og du kan risikere at den ikke er helt tett. For best resultat kan du kjøpe en kakering på for eksempel Traktøren eller Rafens. Til denne oppskriften bør ringen være mellom 24 og 26 cm. På innsiden av kakeringen legger du en remse med cellofan (kan kjøpes hos Rafens eller Bakeshop.no) eller klipper til litt bakepapir. Før servering løfter du forsiktig av kakeringen og drar til slutt cellofanen av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s