Fra 12 mnd · Middag

Pastitsio – makaronigrateng med rotgrønnsaker

Mange har sikkert spist pastitsio i solnedgangen på en gresk taverna. En slags gresk variant av lasagne med makaroni, kjøtt og ostesaus. Rotgrønnsakene hører egentlig ikke hjemme her, men jeg liker alltid å lure inn et par ekstra grønnsaker der jeg kan. Jeg synes også de er med på å heve smaken.

Oppskriften passer til to barn og to voksne.

1 ss olivenolje
1 løk
1 gulrot
1/4 sellerirot
400-500 g karbonadedeig
1 boks tomater
1 dl kjøttkraft eller vann
Litt kanel, sukker, salt og pepper

4 ss smør
4 ss hvetemel
4 dl melk
50 g Parmesan, finrevet
1 egg

250 g makaroni, penne eller ziti (gjerne fullkorn)
1 dl melk
1 egg
50 g Parmesan, finrevet

Sett ovnen på 250 grader eller 230 varmluft.

Stek løken i olje til den er lys brun og myk. Finhakk rotgrønnsakene og stek dem med løken til de begynner å bli myke. Ha grønnsakene over i en skål. Stek kjøttet på høy varme til det er godt brunet. Ha grønnsakene tilbake i gryten og hell i tomater og kraft. Kok kjøttsausen til du har en tykk saus (ca 15-30 minutter). Smak til med krydder.

Mens kjøttsausen koker, lager du ostesausen. Smelt smøret i en gryte og ha i melet. Rør godt til du har en jevn blanding. Hell i melken litt og litt mens du rører godt. La det koke et par miutter og ha deretter i osten. Trekk gryten av platen og la sausen avkjøles litt før du har i egget mens du rører godt.

Kok pasta etter anvisning på pakken. Når pastaen er ferdig, heller du av vannet og har pastaen tilbake i gryten. Bland melk, ost og egg i en skål, hell over pastaen og rør godt.

Fordel halvparten av pastaen i en liten ildfast form eller springform (jeg brukte en kvadratisk springform på 24×24 cm). Ha all kjøttsausen over og dekk med et nytt lag makaroni. Hell til slutt over ostesausen. Stek i ca 20 minutter eller til sausen bobler og er lett gyllen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s