Babymat · Fra 6 mnd

Hjemmelaget babygrøt

hjemmelaget_babygrot_barnemat_2Lyst til å lage din egen babygrøt? Her er en liten innføring og grunnoppskrift.

Kornsorter
Hjemmelaget babygrøt er i motsetning til kjøpegrøt ikke tilsatt jern, bruk derfor jernholdige kornsorter som hirse og havre eller fullkornsmel (sammalt fint) av spelt, emmer, hvete, bygg eller bokhvete. Begrens bruken av ris- og maismel på grunn av et relativt lavt næringsinnhold. Bruker du for eksempel hirseflak, kan du kjøre grøten i en blender etter koking for å få en glatt konsistens frem til barnet venner seg til biter i maten. Du kan også kjøre flak og gryn til fint mel før du lager grøten, men vær obs på at havremelet du får kjøpt i butikken er mer næringsrikt enn havregryn.

Bløtlegging
Bløtlegger du melet før koking blir grøten lettere fordøyelig og jernet i melet lettere å ta opp for babyen. Du kan bløtlegge fra en time eller over natten i kjøleskapet. Hvis du har glemt å bløtlegge eller ikke har tid, går det også helt fint, men du må kanskje koke grøten litt lengre.

Melk
Tilsett gjerne morsmelkerstatning eller morsmelk etter du har kokt grøten for å øke næringsinnholdet og bedre smaken. Bruk morsmelkerstaning som er beregnet fra 6 mnd, den er tilsatt mest jern. Dersom du ikke ønsker å tynne ut grøten, kan du tilsette morsmelkerstatningspulver rett i grøten. Maks 3 måleskjeer per dl vann.

Fett
Det er fint å berike grøten med fett. Du kan bruke usaltet smør eller kaldpressede oljer.

Jern
I tillegg til å bruke jernrike kornsorter, kan du jernberike grøten ytterligere. Ved å ha en eggeplomme i grøten tilfører du jern og en rekke andre næringsstoffer babyen din trenger. Noen velger å bruke rå eggeplomme*. Andre bløtkoker egget, men hardkokt anbefales ikke. En annen måte å jernberike grøten på er å tilsette 1 ts finmalte cashewnøtter, sesam- eller gresskarfrø. Dersom du får tak i palttunnbrød fra Sverige, kan du tilsette 1 ts per porsjon.

Smaksette
Du kan smaksette grøten med det du ønsker av frukt eller grønnsaker. C-vitaminer i fruken hjelper med å ta opp jernet i maten. Bruk for eksempel fersk mango, banan eller avocado eller lag pureer av frukt og grønnsaker du fryser ned i terninger. Pære gir en god og søt smak. Aprikos og svisker er godt for trege mager. Søtpotet og gresskar gir også god smak og næring.

Her er en grunnoppskrift for en porsjon grøt, for de minste barna kan det hende det holder med halv porsjon:

1 dl vann
2-3 ss mel/flak/gryn

Valgfritt:
30-60 ml morsmelkerstaning eller morsmelk
1 ts fett
1 eggeplomme eller 1 ts finmalt palttunnbrød, cashewnøtter, sesam- eller gresskarfrø.
1-2 ss mos av frukt eller grønnsaker

Bløtlegg vann og mel over natten.

Ha vann og mel over i en gryte og kok i et par minutter til du har en tykk grøt. Ta gryten av varmen og rør inn jernkilde, fett og frukt eller grønnsaker. Spe ut med morsmelk eller morsmelkerstatning til ønsket konsistens.

* Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt er det trygt å gi rå eggeplomme fra norske egg som selges i butikk og er pakket i kartong.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s