Babymat · Fra 6 mnd

Næringsrik babysmoothie

sunn_smoothie_babyDe fleste babyer elsker smoothier. Over halve barnemathyllen i butikken er dekket av ulike fruktprodukter. I barnematgrupper på nettet utveksles smoothieoppskrifter. Frukt er jo sunt, det må babyen ha. Eller? Joda, frukt er sunt. Men det første året vi gir barna våre mat skal vi tenke litt mindre på hva som er sunt og litt mer på hva som er næringsrikt. Den lille babymagen får ikke i seg store mengder mat hver dag, da gjelder det at den lille maten vi gir dem er proppet med alt de trenger.

En av de viktigste tingene å tenke på når du gir barn mellom 6 og 12 måneder mat, er jern. Deretter kommer ting som b12, protein og fett. Frukt inneholder ingen ting av dette, bortsett fra litt karbohydrater og mikroskopiske mengder jern. Lag derfor din egen næringsrike smoothie ved å plukke en eller flere av ingrediensene i hver kategori under!

Frukt
Bruk det du liker av frukt og bær: Mango, ananas, pære, eple, fersken, aprikos, banan, plommer, jordbær, blåbær, bringebær, melon osv.

Grønnsaker
For eksempel: Søtpotet, gulrot, pastinakk, brokkoli, grønne erter eller gresskar. Jeg pleier å ha i like mye grønnsaker som frukt, litt mindre dersom jeg også bruker avocado.

Bladgrønnsaker
Til barn over 12 mnd kan du ha i en neve spinat eller grønnkål.

Fett
Gode fettkilder er: Avocado, cashewnøtter, linfrøolje eller kaldpresset raps- eller olivenolje.

Protein
Du kan bruke: Gule eller røde linser, hvite bønner, chiafrø, cashewnøtter eller quinoa.

Jern
Gode jernkilder du kan ha i smoothie er: Cashewnøtter, gresskarfrø, hvite bønner, chiafrø, gule eller røde linser, quinoa, palttunnbröd og bløtkokt eller rå eggeplomme*. Du kan også blande smoothien med en porsjon hjemmelaget babygrøt, men ikke tilsett mel og gryn rett i smoothien.

Væske
Noe flytende må stort sett tilsettes for å få blenderen til å bevege seg, for eksempel: Kokosmelk, kokoskrem, morsmelk, morsmelkerstatning, havremelk, usøtet eplejuice, ferskpresset applelsinjuice eller melk/yoghurt (fra 10 mnd).

Tilberedning
All fersk frukt og bær kan brukes rå, men skal vaskes godt. Eple, pære, fersken, aprikos og plomme kan kokes hvis du ønsker, men det er ikke nødvendig. Alle fryste bær fra utlandet skal kokes i minst ett minutt**. Alle fryste bær og frukter skal kokes i minst ett minutt hvis du har tenkt å fryse smoothien senere.

Alle grønnsakene dampkokes og avkjøles før de blandes med resten. Avocado og blandgrønnsaker skal ikke varmebehandles.

Quinoa skal skylles godt og kokes etter anvisning på pakken. Bruk ca 1 ss chiafrø per dl væske og la det svelle minst 20-40 minutter før du har det i smoothien.

Kjøp tørre linser og bønner og bruk alltid rå frø og nøtter som ikke er ristet eller saltet. Alle belgvekster, frø og nøtter bør bløtlegges før bruk. Dette gjør dem lettere å fordøye for babyen og gjør jern og næringsstoffer lettere tilgjengelig. Bløtevannet og kokevannet skal alltid kastes. Hvite bønner må bløtlegges i 10-12 timer og deretter kokkes i nytt vann i omtrent en time til de er helt myke. Linser bør bløtlegges i 8-10 timer og deretter kokes i 15 minutter i nytt vann. Cashewnøtter bør bløtlegges 1-2 timer før bruk. Gresskarfrø bør bløtlegges 8-10 timer før bruk.

Ha alt i en blender og tilsett litt og litt av væsken til du har ønsket konsistens. Konsistensen på smoothien tilpasser du etter om du skal ha den på en gjenbrukbar klemmepose, gi den med skje eller ha den i en sugerørskopp. Sil gjerne smoothien for å få bort klumper og frø fra bær. Ferdig smoothie kan oppbavares to dager i kjøleskap eller tre måneder i fryser.

Her er et par eksempler for å få fantansien i gang, men ikke la dem begrense deg!

Eksempel 1: Mango og avocado

1 moden mango
1 avocado
Et par dråper lime
50 g cashewnøtter
50 g linser
1 boks kokosmelk

Eksempel 2: Ananas og brokkoli

1 moden ananas
1 brokkoli
En neve spinat (over 12 mnd)
2 ss kokosolje
1 ss chiafrø
1-2 dl havremelk
1/2 ts finrevet ingefær

Eksempel 3: Banan, pastinakk og avocado

1 banan
1 pastinakk
1 avocado
50 g quinoa
Saften av 1-2 appelsiner
2 eggeplommer

Her er flere gode frukt- og grønnsakssmoser du kan bruke som utgangspunkt:
Grønnsakssmoothie med pære og brokkoli
Avocado, mango og kokos
Pastinakk- og avocadomos med frukt
Supergrøt med avocado

* Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt er det trygt å gi rå eggeplomme fra norske egg som selges i butikk og er pakket i kartong.

** Fryste utenlandske bær skal kokes i ett minutt før bruk. Kilde: http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/gronnsaker_frukt_og_bar/skyll_eller_kok_frukt_baer_og_gronnsaker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s