Tips og råd

Morsmelkerstatning – en god nummer to

Etter en uplanlagt hjemmefødsel kom mine to bittesmå gutter til verden. Litt før tiden og i full fart. Vi ble fraktet til Rikshospitalet, der vi ble i ti dager.

Den ene av guttene var for svak til å få i seg nok melk selv og måtte derfor ha sonde med ekstra næring. Selv om jeg har erfaring med å amme to barn fra før, var dette en helt ny situasjon for meg. Det skulle ammes, og i tillegg pumpes jevnlig for å ha melk til sonden. Ønsket om å gi mine barn det beste, ga meg viljestyrke til å stå opp for å amme og pumpe når vekkeklokken ringte hver tredje time om natten.

Morsmelk er best, men ikke alltid nok

Morsmelk er det beste for våre små. Selv om de aller fleste mødre og fedre ønsker det beste for sine barn, må man noen ganger ty til det nest beste. I vårt tilfelle var det Pre Nan, en spesialutviklet morsmelkerstatning for premature. Pre Nan brukes på sykehus over hele verden, og er sammen med melkebanken helt avgjørende for at premature klarer seg så bra som de gjør i dag.

Dersom begge tvillingene hadde vært sugesterke, kunne jeg kanskje klart å fullamme dem. Men all logistikken med pumping og sonde gjorde det vanskelig å få til. Da sonden var ute begynte vi å gi flaske for å få i begge nok mat. Da de var 3-4 måneder var det full puppe-nekt på begge, noe som er ganske vanlig for barn som delammes og får flaske.

Helsedirektoratets anbefalinger

I dag er tvillingene 11 måneder og store og sterke. De får fremdeles morsmelkerstatning 4-5 ganger i døgnet. I tillegg får de god, næringsrik, hjemmelaget og naturlig babygrøt og babymat som jeg lager selv.

Jeg følger altså Helsedirektoratets anbefaling der morsmelk eller morsmelkerstatning skal være hovedenergikilde hele første leveår:

«Morsmelkerstatning er det eneste alternativet til morsmelk i hele første leveår. Morsmelk eller eventuelt morsmelkerstatning er den viktigste maten (energikilden) i hele første leveår.»

Uheldig med tvil om morsmelkerstatning

I forrige uke gikk Helsedirektoratet gikk ut og advarte mot Gry Hammers «kraftdrikk» i Aftenposten. Jeg føler med Gry Hammer. Hun har aldri ment å komme med anbefalinger for barn under fire måneder og har blitt feilsitert av Helsedirektoratet. Hammer la ut en presiserende post på sin Facebook-side der hun blant annet skriver:

«Jeg har aldri ment å gi anbefalinger om barneernæring for spedbarn mindre enn 4 måneder selv om jeg ser at dette ikke kommer tydelig nok frem i nettutgaven. Det er synd og jeg forstår at teksten gir rom for tolkninger som ikke er i tråd med hva jeg mener. For meg er det en selvfølge at det er snakk om barneernæring etter 4 måneder. Jeg står fullstendig inne for å gi barn naturlig mat fremfor industrifremstilte morsmelkerstatninger og barnegrøter etter fylte 4 måneder

Før hun la ut denne posten burde hun sjekket hva de gjeldene rådene er, nemlig at morsmelkerstatning anbefales i hele barnets første leveår, ikke bare de fire første månedene. Formuleringen om å gi naturlig mat fremfor industrifremstilt morsmelkerstatning er meget uheldig.

Hammer har selv gitt sine barn morsmelkerstatning. Hun burde stått frem for å normalisere vanlig morsmelkerstatning og forsikret mødre om at dette er en god nummer to; du trenger ikke å ha dårlig samvittighet, senk skuldrene og nyt tiden med babyen din. Isteden velger hun å så tvil om vanlig morsmelkerstatning og sette en merkelapp på den som «unaturlig» og «industrifemstilt».

Jeg lever godt med det jeg gir barna mine. Jeg tror ikke noe er farlig fordi det er laget på fabrikk, fremstilt etter oppskrifter forsket frem av dyktige fagfolk. Det siste foreldre trenger i en vanskelig situasjon, er noen som gir dem dårlig samvittighet og dårlige råd uten noe som helst medisinsk eller ernæringsfaglig fundament. Alle barn har ulike behov, og for noen kan det være meget skadelig hvis morsmelkerstatning blir byttet ut med kraftdrikk eller andre hjemmelagde erstatninger.

Hva sier ekspertene?

Her er reaksjonene på Gry Hammers utspill i sosiale medier fra fire dyktige og godt utdannede damer:

Veronika Bjørnstad, kostveileder i Bare Bra Barnemat:

«Morsmelk og morsmelkerstatning skal være hovedføde det første leveåret»

Mari Eskerud, klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus og blogger på marieskerud.com:

«Nei, ikke begynn å koke kraft med eggeplomme til babyen din hvis du har litt lite morsmelk! Morsmelkerstatning fra apotek/butikk er forsket frem for å være akkurat det barn trenger og er helt flotte å bruke.»

Maiken Anwar Walle, ernæringsfysiolog i SunnStart:

«Jeg forstår at alle mødre ønsker det beste for sine barn, og at de som er interessert i mat velger mat som virker «super» for helsen. Det som er SÅ viktig at dere husker på, er at spedbarn trenger helt andre sammensetninger av kosthold enn det en voksen gjør. Det er IKKE helsefremmende å «pøse på» med rå eggeplommer, kraft eller kokosolje. Ingen av delene er farlige hver for seg – men det er snakk om mengdene her! Vær så snill å ta dette til betraktning, og vær så snill å ikke tro på alt dere leser fra alternative bloggere med lite eller ingen kunnskap om ernæring.»

Maria Øyehaug, ernæringsfysiolog i GodStart:

«MM/ MME er viktig ernæring helt til ett års alder. Den skal ikke byttes ut men noe annet… Vær kritisk til hvem som gir deg kostholdsråd.»

Mer amming og mindre mme

Min oppfordring til Gry Hammer og andre som er opptatt av spedbarnsernæring er å fortsette å jobbe for en bedre barselomsorg og bedre kunnskap om amming ved helsestasjonene. Det er mer konstruktivt å jobbe for å redusere bruken av morsmelkerstatning ennå sette farlige merkelapper på den.

Det er et stort overforbruk av morsmelkerstatning på grunn av dårlig ammeveiledning. Alt for mange blir anbefalt å gi babyen morsmelkerstatning hvis babyen for eksempel er urolig om kvelden, istedenfor å lære om kveldsuro og farene for sugeforvirring ved introduksjon av flaske. Min oppfordring til alle mødre er derfor; stol på deg selv og les deg opp på disse tingene. De aller fleste kan få nok melk hvis de har kunnskap om amming. Hvis du får dårlig oppføling på helsestasjonen, ta kontakt med Ammehjelpen!

Og til alle fosterforeldre, adoptivforeldre, flerlingeforeldre og andre som tross iherdig innsats ikke har nok morsmelk: Vanlig morsmelkerstatning er en god nummer to, du trenger ikke å ha dårlig samvittighet, senk skuldrene og nyt tiden med babyen din!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s