Tips og råd

7 tips for å lykkes med hjemmelaget babymat

Slik lykkes du med babymatenBabyer er rare og liker ulike ting. Du har kanskje funnet en oppskrift på nettet, har brukt flere timer og har fryseren full. Så sitter den lille der, snurper munnen og sier prrr så hele deg er dekket av fint fordelt babymat. Her er mine beste tips for å redde babymaten så selv den mest kresne baby liker den. Metodene er prøvd og testet av fire kresne babyer.

1. Hvilken konsistens liker babyen?

Babyer er sære på konsistens. Noen liker heeelt glatt mos og andre skal ha biter i mosen. Noen liker mos som er så tykk at den ligner på kram snø, andre foretrekker noe som minner om suppe.

Tips: For å få glatt konsistens kan du presse mosen gjennom en sil. For å tilføre klumper kan du tilsette litt ris eller cous cous eller mose en kokt potet eller banan litt grovt og tilsette mosen. For å lage mosen tykkere tilsetter du litt kokt potet, hardkokt eggeplomme eller ferdiggrøtpulver. For å tynne den ut kan du tilsette morsmelk, morsmelkerstatning, kokosmelk – eller litt vann.

2. Hvordan få en kresen baby til å like nye smaker?

I teorien skal du introdusere alt mulig i små smaksprøver – og de skal like alt fra sure bær til stekt lever. Ikke alle babyer er sånn. De fleste er naturlig skeptiske til alt som ikke er søtt, spesielt bittre smaker som kan være i en del grønnsaker, som brokkoli.

Tips: Introdusere nye smaker litt mer gradvis ved å blande inn morsmelk, morsmelkerstatning eller ferdiggrøtpulver. Eventuelt kan du gi 50/50 av babyens favorittgrøt tilsatt en ny smak. Trapp gradvis opp smaksandelen.

3. Unngå limete potetmos!

Potet er næringsrikt og har en mild smak. Ingen av mine har likt potet alene, men godtar det sammen med andre ting som har mer smak. Potet bør aldri moses i blender, selv om du har det sammen med andre ingredienser. Potet kjørt i maskin får en konsistens lignende tapetlim. Få babyer liker tapetlim…

Tips: Kok potetene for seg og mos dem med en gaffel, stapper eller potetpresse. Press deretter gjennom en sil hvis du vil ha helt glatt mos. Husk å kjøpe melne potetsorter, for eksempel mandelpotet, da går det lettere å få fin mos. Eller bytt ut potet med søtpotet. Den tåler å moses på alle måter.

4. Lag mer næringsrike fruktmåltider

Frukt, frukt, frukt. Alle babyer elsker frukt. Det er lett å tenke at frukt er veldig sunt og kjøre på. Når barna blir litt eldre, kan du gjerne det. Men frukt inneholder lite av det små babyer trenger, som jern, B12, jod, protein og fett. Bruk litt fersk frukt som c-vitaminkilde og smakstilsetning i grøter og pureer. C-vitamin gjør dessuten at babyen tar opp mer av jernet i maten.

Tips: Dersom du har en kresen fruktoholiker som nekter å spise noe annet, kan du pimpe frukten. Bland inn litt jernrik grøt, fettrik avocado, usaltet smør, jernrike grønnsaker, røde linser eller eggeplomme. Gresskar, søtpotet, gulrot, pastinakk og avocado er grønnsaker som glir lett inn i en fruktsmoothie. Har du prøvd pære- og brokkolismoothie?

5. Hva gjør du når babyen nekter å åpne munnen?

En eller annen gang mellom 6-18 måneder vil de fleste babyer lukke munnen når du kommer med skjeen. Mange tenker oppgitt at babyen har gått lei av grøten eller ikke liker middagsmaten mer. Det eneste de kanskje åpner opp munnen for er eplepure – og så tror vi at det er det eneste de liker nå. Mest sannsynlig har ikke babyen din plutselig blitt kresen, han vil bare spise selv og liker ikke å bli matet lenger. Fra babyen sitter selv i en matstol, kan du fint la babyen spise selv. Det kan være en frustrerende periode der mer mat havner på gulvet enn i munnen og fantasien setter litt grenser for hva du kan servere til en baby som ikke behersker bestikk ennå.

Tips: Bytt ut grøten med grove lapper, muffins eller vafler. Du må med andre ord ikke gi grøt, men forsett gjerne å grove kornprodukter i andre varianter. Hvis du vil holde på grøten kan du ha den i gjenbrukbar klemmepose eller tynne den ut til velling på flaske. Du kan også servere pinner eller biter av kokte grønnsaker, kjøttpudding, grønne erter, fiskepudding, omelett, banan, moden pære, moden mango, blåbær og brødskive med leverpostei i staver eller biter. Kjøp en smekke med ermer så ikke alle de dyre ullbodyene er fulle av matflekker annenhver time! Her finner du flere tips til fingermat.

6. Forårsaker babymaten luft og forstoppelse?

Alle babyer får litt urolig mage når de begynner med fast føde. Stort sett er det IKKE maten som er synderen. Stress, søvn, varme, kulde, sykdom og væskebalanse kan også spille inn. Vær derfor forsiktig med å dra konklusjoner og utelukke matvarer fra dietten. Konsulter alltid helsesøster eller lege ved gjentatte plager eller mistanke om allergi.

Tips: Mat som kan gi hard mage er for eksempel pasta, hvitt brød, hvit ris, kjeks og cous cous. Ved hard mage er det viktig med kostfiber i maten. Det finner du i grove kornprodukter, frukt, bær og grønnsaker. Grønnsaker og frukt med mye kostfiber er blant annet erter, brokkoli, gulrot, pastinakk, pære, svisker, dadler, tørket aprikos og fiken. For å unngå luft i magen av korn og linser kan det hjelpe å bløtlegge over natten før koking. Erter, linser, bønner og korn må kokes godt og være helt myke (ikke «al dente»). Les mer om barn og forstoppelse på helsenorge.no.

7. Planlegg og lag store porsjoner

I en hektisk hverdag er det vanskelig å få tid til alt. Spesielt med en baby på armen som blir akutt sulten.

Tips: Prøv å planlegge så godt du kan. Sett av en eller to kvelder i uken til å lage opp store porsjoner. Ha alltid to ulike middagsretter i porsjonsstørrelse og to ulike frukt- og grønnsakssmoothier i fryseren. Hver kveld tar du opp det du trenger fra fryseren til neste dag og setter det i kjøleskapet. Da kan du varme maten raskere og mer skånsomt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s