Tips og råd

Blir dette den neste store diett-trenden?

Da jeg var liten leste jeg i damebladene til mamma om grapefrukt- og cottage cheese-dietter for damer som skulle komme i bikiniform. I dag bombarderes vi med dietter og kostholdsformaninger uansett hvor vi ser.

Hvordan påvirker det barna våre å vokse opp blant alle diettene som skal gjøre oss vakre, sunne, lykkelige og samvittighetsfulle?

Mat ble medisin

Tidlig på nittitallet kom en rekke dietter som ikke hadde noe med slanking å gjøre, men skulle gjøre oss bedre og friskere. Først ut var candida-dietten, tett fulgt av unngå alle allergener-dietten. De ble gjerne kombinert og foreskrevet av leger som solgte dyre tester uten vitenskapelig dokumentasjon.

Mat som mestring

Senere kom Fedon med lavkarbodietten, som sikkert har noe fornuftig ved seg. Uten å sette seg helt inn i hva Fedon egentlig snakket om, kastet folk seg på en lavkarbobølge der poteter og brød ble byttet ut med bacon og seterrømme.

Deretter kom en rekke andre dietter. Den ene krevde et mer totalitært kosthold enn den andre. Her er et lite utvalg; juice-detox-dietten, paleo-dietten, pulver av supermat-dietten, 5:2-dietten, vegan-dietten, LCHF-dietten, LavFODMAP-dietten, Lav GI-dietten, uten tilsatt sukker-dietten, redusert omega6-dietten, GreenCofeeBean-dietten og rawfood-dietten. Å følge dette utenfra er en artig studie i gruppepsykologi. Den som klarer å følge den mest absurde dietten, viser størst mestring.

Jeg håper vi etter hvert får samme spontane reaksjon til alle tulledietter som vi har til Nigeria-brev. Hvis noen påstår at de kan rede verden og gi deg evig liv ved at du spiser en ny type frø fra Andesfjellene, er det nok for godt til å være sant.

Fri for- og redde verden-diettene

Jeg elsker å lese kokebøker som de var romaner og kan sjelden legge fra meg en Jamie Oliver-bok før jeg har kommet til siste side. Å tråle kokebokhyllene i dag er en sørgelig affære. Over halvparten av bøkene markedsfører en eller annen form for mirakeldiett, redde planeten-diett eller fri for-diett. Hvor ble det av kokebøkene som bare hander om god mat?

Det positive med denne trenden er selvsagt at de som faktisk har cøliaki, diabetes eller allergi får et mye bedre tilbud. Ulempen er at mange uten medisinsk diagnose, av en eller annen grunn tror at dette er sunnere enn annen mat.

Mange hiver seg også på ulike dietter for å redde verden. Ingen har tatt skade av en kjøttfri mandag, men det er langt derfra til å bli biodynamisk veganer.

Hva med matglede-dietten?

Vi voksne kan gjerne skifte til en ny trendy diett like ofte som vi kjøper nye solbriller. Problemet oppstår når vi involverer barna våre og deler våre valg med dem.

Hvis barna dine hører at du skylder på maten for alt som er galt og vondt her i verden, hvilket forhold får de da til mat?

Barna våre skal lære å elske mat, de skal få et naturlig forhold til mat, de skal få mat de liker og de skal ikke høre at masse mat er forbudt.

Flere ernæringsfysiologer advarer mot at barn barn går på sære dietter fordi de går glipp av viktige næringskilder.

Vanlig, sunn mat laget sånn halvveis fra bunnen med passe sunne råvarer som varierer litt fra dag til dag er alt som skal til. Og litt sunn fornuft: litt mer grønnsaker, frukt, grovt korn og fisk – og litt mindre ferdigmat, salt og sukker. Omtrent som den trekanten helsesøster hadde på veggen da du var liten.

Riv ned Lav-GI-tabellen fra kjøleskapet og dra frem kokeboken til bestemor. Finn tilbake til din egen matglede, så smitter den over på barna. Jeg håper den neste store trenden er matglede-dietten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s