Tips og råd

Har du prøvd matglede-dietten?

Da jeg var liten leste jeg i damebladene til mamma om grapefrukt- og cottage cheese-dietter for damer som skulle komme i bikiniform. I dag bombarderes vi med dietter og kostholdsformaninger uansett hvor vi ser.

Hvordan påvirker det barna våre å vokse opp blant alle diettene som skal gjøre oss vakre, sunne, lykkelige og samvittighetsfulle?

Mat ble medisin

Tidlig på nittitallet kom en rekke dietter som ikke hadde noe med slanking å gjøre, men skulle gjøre oss bedre og friskere. Først ut var candida-dietten, tett fulgt av unngå alle allergener-dietten. De ble gjerne kombinert og foreskrevet av leger som solgte dyre tester uten vitenskapelig dokumentasjon og resulterte i en mat-hinderløype der omtrent alt unntatt kylling og salatblader var forbudt.

Like etter kom Fedon med lavkarbodietten. Uten å sette seg helt inn i hva Fedon egentlig snakket om, kastet folk seg på en lavkarbobølge der poteter og brød ble byttet ut med bacon og seterrømme.

Mat som mestring

Deretter kom en rekke andre dietter. Den ene krevde et mer totalitært kosthold enn den andre. Her er et lite utvalg; detox, paleo, supermatpulver, 5:2, vegan, LCHF, keto, lav GI, sukkerfritt, rawfood og spis deg fri. Å følge dette utenfra er en artig studie i gruppepsykologi. Er det de som klarer å følge den mest absurde dietten som viser størst mestring?

Jeg håper vi etter hvert får samme spontane reaksjon til alle tulledietter som vi har til Nigeria-brev. Hvis noen påstår at de kan rede verden og gi deg evig liv ved at du spiser en ny type frø fra Andesfjellene, er det nok for godt til å være sant.

Vi voksne kan gjerne ønsketenke at vekta går ned og skifte til en ny og trendy diett like ofte som vi kjøper nye solbriller. Men det trenger vi ikke dele med barna våre. Uansett hvordan kroppen min ser ut, viser jeg barna at jeg er fornøyd med den og at jeg nyter maten min. Kalorier kan jeg eventuelt telle inni meg (jada, kalori-telle-dietten er alt du trenger og det eneste som funker hvis du vil ned i vekt).

Kan mat redde verden?

Jeg elsker å lese kokebøker som om de var romaner og kan sjelden legge fra meg en Jamie Oliver-bok før jeg har kommet til siste side. Å tråle kokebokhyllene i dag er en sørgelig affære. Over halvparten av bøkene markedsfører en eller annen form for mirakeldiett, redde planeten-diett eller fri for-diett. Hvor ble det av kokebøkene som bare hander om god mat?

Det positive med denne trenden er selvsagt at de som faktisk har cøliaki, diabetes eller allergi får et mye bedre tilbud. Ulempen er at mange uten medisinsk diagnose av en eller annen grunn tror at dette er sunnere enn annen mat.

Mange hiver seg også på ulike dietter for å redde verden. Ingen har tatt skade av en kjøttfri mandag, men det er langt derfra til å bli biodynamisk veganer.

Hvilket forhold får barna dine til mat hvis de hører at du skylder på maten for alt som er galt i verden og vondt i kroppen?

Hva med matglede-dietten?

Mat er ikke mestring, perfeksjonisme og forbud. Mat er glede, næring, smaksopplevelser, kvalitetstid og en viktig del av vår kulturarv.

Tulledietter kommer og går, men kosholds-trekanten fra du var liten består. Vanlig mat laget sånn halvveis fra bunnen med passe sunne råvarer som varierer litt fra dag til dag er alt som skal til. I tillegg til sunn fornuft: litt mer grønnsaker, frukt, grovt korn og fisk – og litt mindre ferdigmat, salt og sukker.

Riv ned lav-GI-tabellen fra kjøleskapet og dra frem kokeboken til bestemor. Jeg slår et slag for at den neste dietten du og familien din følger er matglede-dietten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s