Tips og råd

Slik får du barna til å spise mer grønnsaker

Barn som spiser grønnsaker
Har du barn som ikke spiser nok grønnsaker? Her er tre tips som får barna til å spise mer grønnsaker.

1. Gjør grønnsakene mer synlig

Nå tenker du sikkert at jeg har skrevet feil, men det er faktisk sant. Ved å ha godt synlige grønnsaker på bordet øker ofte sjansen for at barna forsyner seg med dem. Sett for eksempel frem skåler med strimlet gulrot eller paprika, cherrytomater, avokado i biter, kokt brokkoli og brokkolistilk eller agurk. Forutsetningen for at dette skal fungere, er at de voksne som sitter rundt bordet forsyner seg med dem og at barna får forsyne seg frivillig. Valgfrie, synlige grønnsaker er ofte mindre skumle enn det som ligger på tallerkenen blandet med annen mat.

2. Involver barna i grønnsakene

La barna ta del i forberedelsene til maten. La dem være med i butikken for å velge ut det fineste blomkålhodet til middag eller få lov til å kutte opp agurken som skal på frokostbordet. Barn har oftere lyst til å smake på det de har eierskap til.

I mange kommuner er det også gårder med selvplukk av frukt og bær, det er en morsom aktivitet som vekker interessen til barna og gjør grønnsakene mer spennende!

3. Skjul grønnsakene

Det har lenge vært populært å skjule grønnsaker i alt fra gulrotbrød til søtpotetmuffins. Flere av de store matprodusentene har også kommet med kjøttdeiger og rundstykker beriket med grønnsaker i ulike varianter. Alle disse skjulte grønnsakene kan være fint, spesielt hvis de to første strategiene feiler.

På lang sikt er ikke skulte grønnsaker alene den beste veien å gå. Matvarene barna blir vant til som barn, tar de også med seg videre i livet. Da kan det være greit å venne seg til å se grønnsakene også.